Източна Европа е истинска съкровищница – със старинните си сгради, усмихнатите

...
Източна Европа е истинска съкровищница – със старинните си сгради, усмихнатите
Коментари Харесай

Столицата на Литва се превръща в гигантско кафене на открито

Източна Европа е същинска съкровищница – със старинните си здания, усмихнатите хора и прелестните заведения. Такива са и балтийските страни, като Литва сега е под светлините на прожекторите, освен тъй като е красива и живописна, само че и тъй като се  превърна и в един от най-хубавите образци в битката с пандемията на ковид. А в този момент, когато ограниченията и там се разхлабват, столицата на Литва – Вилнюс, привлече вниманието на света с това как местните управляващи разрешиха революционни мерки при отварянето на заведенията. 

18 обществени пространства ще дадат опция на ресторанти и барове да извадят маси навън, като няма да заплащат на локалната власт за това. Целта на самодейността е да подтиква събирането на хора на едно място, само че като се съблюдава обществена отдалеченост. Масите ще бъдат разположение на няколко метра разстояние една от друга, за да може  хората да  могат да съблюдават дейно всички ограничения за предварителна защита. Вече над 160 кафенета, питейни заведения и заведения за хранене са подали искане да извадят маси на публични места във Вилнюс.



Здравното министерство обаче наложи строги правила за физическо разграничаване и ограничения за сигурност в тази нова фаза. Магазините би трябвало да лимитират броя на клиентите едновременно, маските ще останат наложителни във всички публични пространства, а масите в кафенетата и заведенията за хранене би трябвало да бъдат сложени на съществено разстояние една от друга. Това основава сериозен проблем за доста ресторантьори в остарелия град на Вилнюс, включен в листата на международно завещание на ЮНЕСКО, чиито тесни улици вършат съвсем невероятно да се слагат повече от няколко маси на открито.

" Всички кафенета ще могат да сложат безвъзмездни маси навън през този сезон и по този метод да работят по време на карантина ", споделя кметът на литовската столица Ремиджиус Шимашиус. " Обществената сигурност остава главен приоритет на града, само че тази мярка би трябвало да помогне на кафенетата да отворят, да работят, да запазят работни места и да запазят Вилнюс жив ".

Властите на Вилнюс освен това дадоха на обществените здравни служащи ваучери за заведения на стойност 400 000 евро, предопределени както за признателност за тяхната работа, по този начин и за толкоз нужен тласък за ресторанти и кафенета

 
Живот след рецесията - Италия отваря стопанската система си
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР